Alergeny
Informace o alergenech
Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda uvařený pokrm nebo nabízená potravina
obsahuje alergeny – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, seznam je uveden v Nařízení
EU č. 1169/2011, jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám.
Jídelna má pouze funkci informační. Přítomnost alergenu v pokrmu nebo nápoji je označena na jídelním lístku
číslem. Seznam legislativně stanovených alergenů je umístěn vedle jídelního lístku. Informace o obsahu alergenů
v pokrmech a nápojích bude podána strávníkovi na vyžádání ústně vedoucí ŠJ nebo kuchařkou ŠJ.
ALERGENY – seznam:
- Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, karmut nebo jejich
hybridní odrůdy a výrobky z nich)
- Korýši a výrobky z nich
- Vejce a výrobky z nich
- Ryby a výrobky z nich
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
- Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
- Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy,
para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
- Celer a výrobky z něj
- Hořčice a výrobky z ní
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
- Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
- Měkkýši a výrobky z nich