Alergeny

Informace o alergenech

Školní jídelna má od 13. 12. 2014 povinnost informovat strávníka o tom, zda uvařený pokrm nebo nabízená potravina obsahuje alergeny – látky nebo produkty vyvolávající alergie nebo nesnášenlivost, seznam je uveden v Nařízení EU č. 1169/2011, jedná se o 14 vybraných alergenů. Každý strávník si musí tyto látky nebo produkty hlídat sám. Jídelna má pouze funkci informační. Přítomnost alergenu v pokrmu nebo nápoji je označena na jídelním lístku číslem. Seznam legislativně stanovených alergenů je umístěn vedle jídelního lístku. Informace o obsahu alergenů v pokrmech a nápojích bude podána strávníkovi na vyžádání ústně vedoucí ŠJ nebo kuchařkou ŠJ.

ALERGENY – seznam:

  1. Obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves, špalda, karmut nebo jejich hybridní odrůdy a výrobky z nich)
  2. Korýši a výrobky z nich
  3. Vejce a výrobky z nich
  4. Ryby a výrobky z nich
  5. Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z nich
  6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
  7. Mléko a výrobky z něj
  8. Skořápkové plody (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, kešu ořechy, pekanové ořechy, para ořechy, pistácie, makadamie a výrobky z nich
  9. Celer a výrobky z něj
  10. Hořčice a výrobky z ní
  11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
  12. Oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších 10 mg, ml/kg, l, vyjádřeno SO2
  13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
  14. Měkkýši a výrobky z nich